категорії: стаття

«Відродимо Запорізьку Січ» за власні гроші…

теґи: Запорізька Січ, акція

19 червня стартує новий проект – «Відродимо Запорізьку Січ», мета якого – консолідувати суспільство і спільними зусиллями завершити будівництво історико-культурного комплексу на острові Хортиця вже до 14 жовтня поточного року.

        

Звитяга славетних предків повинна відродитися на теренах нашої держави, слава колись великої Січі на має забуватися і зникнути зі сторінок нашої історії, саме тої історії, про яку ми так любимо ненароком забувати, шалено доказуючи всім навколо про сумних і ображених нас минулих і ще більше пригноблених і безхребетних нас теперішніх.                               

Так от, на острові Хортиця вирішено добудувати культурно-історичний комплекс «Запорізька Січ», який споруджується там четвертий рік поспіль. Проведено вже 80 відсотків роботи, і щоб проект нарешті запрацював необхідно докласти ще трохи зусиль. Про це заявив 15 червня на прес-конференції в УКРІНФОРМі Заступник Голови Верховної Ради України, голова Оргкомітету «7 чудес України» Микола Томенко, який взявся очолювати цей культурницький проект. Разом з директором заповідника «Хортиця» Максимом Остапенком та меценатомі бізнесменом Євгеном Черняком, вони зобов’язались вже в цьому році на свято Покрови Пресвятої Богородиці - День українського козацтва, офіційно відкрити цей комплекс. «Ключова відмінність цього заходу: ми є гарантами, що 14 жовтня проект запрацює» – зробив акцент М.Томенко.

Кілька тижнів тому на острові Хортиця зародилась ця ідея – всеукраїнська акція задля добудови сучасної Запорізької Січі, головним в якій організатори вважають те, що цей проект мусить бути завершеним в найкоротший термін. В країні й так занадто багато розпочатих та так і покинутих проектів, в Україні й так занадто багато ганебних місць і розвалених історичних пам’яток, в країні і так багато забутих сторінок історії. Тож цей об’єкт мусить бути добудований, щоб там не було.      

Ідея розбудови на «колисці козацької слави» – острові Хортиця історико-культурного комплексу зародилась ще в далекі шістдесяті, але, то знову випливаючи на поверхню, то припадаючи пилом, проект так і залишився в зародку. Закладено комплекс лише наприкінці 2004 року, і вже в 2005 році було виділено кошти на розбудову проекту. Місцем розташування сучасної Січі стало північно-східне узбережжя Хортиці. Комплекс являє собою архітектурний ансамбль, який є не суто історичним відповідником, а узагальненим образом козацьких столиць 16-18ст.. Розділяється він на 2 частини – «Внутрішній Кіш» та «Зовнішній». Так територія «Внутрішнього кошу» обнесена ровами і земляними валами з укріпленим на них частоколом. Вони примикають до трьох високих (до 20 м) оборонних веж, з яких відкриваються краєвиди Хортиці, Дніпровських скель та панорама греблі Дніпрогесу.В центрі архітектурного ансамблю «Внутрішнього кошу» постала 22-метрова дерев'яна трибанна церква Покрови Пресвятої Богородиці, побудована в стилі українського бароко. В «Зовнішнім коші», або «торговельно-ремісничім передмісті Січі», розташуються інтерактивні об'єкти – кузня і гончарня. Також на території кошів створюється 6 козацьких «куренів», експозиція інтер’єру житла рядового січовика, виставкова зала, «будинок кошового», 2 експозиційні зали «військової канцелярії» та інші відновлені елементи життя тодішньої Січі.        

Та щоб завершити будівництво комплексу і вже у жовтні його відкрити, потрібна, за словами М.Томенка, консолідація усього суспільства, підтримка як меценатів так і народу. Саме це і є основною метою проекту «Відродимо Запорізьку Січ». Як вже зазначалось, з 19 червня свою роботу починає всеукраїнська акція, завданням якої є зібрати кошти для завершення будівництва комплексу і активізувати, згуртувавши, все суспільство заради благородної мети відродження історичної спадщини держави. Днями буде запущено рекламні проекти на телебаченні та радіостанції, до яких вже долучені ІСТV та Національна радіокомпанія Україні, а організатори закликають й інші ЗМІ приєднатися до акції. Головна ідея – це збір коштів через СМС-повідомлення і телефонні дзвінки, які коштуватимуть 10 гривень. Саме на цій частині акції організатори роблять найбільший акцент, бо, на їх думку, так відбудеться залучення всього суспільства, об’єднання його заради спільної справи. М. Томенко вважає, що цей спосіб збирання грошей є ефективнішим навіть тому, що це не так матеріальна підтримка, як підтримка ідеологічно-світоглядна, що набагато важливіше. «Це можливість нам усім згуртуватися» – зазначив він. До речі, щодо коштів, то зібрати залишилось близько 1,5 млн. гривень –  за словами організаторів, сума відносно невелика і реальна. Щоб не затримувати проект на той час, як отримуватимуться гроші, з 19 червня, після старту цієї кампанії робота буде проводитися паралельно зі збиранням коштів.        

«Відродження Січі» – це більше «відродження символу, образу», а не історичної ідентичності. І цей проект мусить бути добудований задля держави і всіх нас, задля нашого майбутнього і нашого самоствердження зараз. «Україні бракує успішних проектів» – підкреслив М.Томенко, тому конче необхідно нам всім консолідуватися, стати сильнішими і зробити щось гідне заради нас самих і нашої держави зокрема.                                                         

Визнаю, перша думка, яка з’явилась після ознайомлення з проектом, чи не чергова це спроба гарненько так, як в нас це робиться, відмити гроші. Прикриваючись «національною» ідеєю і благородною метою, дуже зручно тиснути на якісь, ще не зовсім відмерлі частинки душі народу. Дуже зручно обернути чергову насмішку над людьми в гарну казочка про благородну мету і національне відродження. Ну не віримо ми в це вже давно! Переситились обманами, здирництвом, брехнею і неповагою. А від цього стало страшенно прикро. І тому, ще більше захотілось повірити в щирість цього проекту, в правдоподібність цією акції. Дуже захотілось повірити, що є ще люди, яким не байдужа ця країна, її розвиток і відбудова, захотілось повірити в наших людей, якім не все одно до культури і історії нашої країни і яким не буде шкода тих 10 гривень заради дійсно гарної ідеї, страшенно захотілось повірити, що ми здатні стати на рівень кращими, чеснішими, щирішими і добрішими, що нам, раптом, і дійсно стала не байдужа доля країни, і точніше, саме її культурницький розвиток. Дуже захотілось в це повірити…                      

Цікаве в проекті навіть не те, чи буде чи не буде добудовано і вчасно виконано усі зобов’язання, а чи готові ми отак активізуватися саме для національно-культурницького проекту, чи доросли ми до цього. Сама поява подібної ідеї спонукає думати, що не все так погано в нашому суспільстві і не остаточно ми ще закам’яніли у своїх псевдо-кризових проблемах. Але, поживемо – побачимо, побачимо наскільки ми ще гідні називатися нащадками козацтва.

 

З.І. Тепер у вас є кілька шляхів: пропустити інформацію повз вуха, скептично посміхнутися і перевірити 14 жовтня до чого це все призвело, чи долучитися до акції і подзвонити на номер: 8 900 300 10 90, чи надіслати СМС на короткий номер 1090 (нагадую, діятиме це лише з 19 червня).

Вибір за вами.